9 клас
Практична робота №5
Дата:__13.04.2020___________________
Тема: «Виявлення органічних сполук в
харчових продуктах»
Мета: Навчитися розв'язувати експериментальні задачі,
використовуючи знання про властивості оксигеновмісних органічних сполук; навчитися визначати органічні речовини у
продуктах харчування, медичних препаратах; розпізнавати фальсифікацію
продуктів, удосконалювати навички планування та проведення
експерименту, продовжувати формувати вміння аналізувати результати дослідів,
робити висновки.
Реактиви та матеріали:
Розчини:етанол,
гліцерол, глюкоза, купрум(ІІ) сульфату, натрій гідроксиду, йоду спиртовий, аргентум нітрату,
аммоній гідроксиду. .Зразки рису, макаронних виробів, картоплі, білого хліба, молока, яблуко
Обладнання: штатив з пробірками, спиртівка, пробіркотримач,склянки.
Правила техніки безпеки: 1. Виконуйте
досліди згідно інструкції.
2. Уважно
читайте етикетки на реактивах, не беріть їх
руками, не пробуйте на смак.
3.
Дотримуйтесь правил протипожежної безпеки при користуванні спиртівкою, при
роботі з легкозаймистими речовинами.
4.Дотримуйтесь
правил безпеки при роботі з лугом, обережно нагрівайте пробірку, що містить луг.
5. Після закінчення роботи
приберіть робоче місце, вимийте руки.
З правилами безпеки
ознайомлений (на) і зобов'язуюсь їх
виконувати _______________________________(підпис)
Хід роботи
Дослід №1 .Перевірте
свої теоретичні знання.
Розпізнавання органічних оксигеновмісних
сполук.
В трьох пробірках без підписів знаходяться: етанол, гліцерол
та глюкоза. Як їх розпізнати за допомогою одного реактиву? ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
№
|
Спостереження
|
Речовина
|
|
1
|
|
|
|
2
|
|
|
|
3
|
|
|
Висновок:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дослід №2
. Виявлення білків
Які реактиви для цього потрібні? __________________________________________
_______________________________________________________________________
За допомогою піпетки до 5 крапель молока додайте 2 краплі
концентрованого розчину мідного купоросу або етилового спирту.
Що спостерігається? _____________________________________________________
__________________________________________________________________
Висновок:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дослід
№3. Дослідження вуглеводів
Доведіть експериментально, що яблуко містить глюкозу.
Які реактиви для цього потрібні? _________________________________________
_______________________________________________________________________
Складіть план експерименту______________________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Що спостерігається? ____________________________________________________
__________________________________________________________________
Рівняння реакції
_________________________________________________________________
Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дослід №4. Визначення
фальсифікації молочних продуктів (молока, сметани).
Молоко (сметану) можуть розбавляти водою, а, щоб воно не ставало занадто
прозорим, в нього добавляють крохмаль. Як розпізнати фальсифікацію? Складіть план
експерименту?
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________Виконайте
дослідження. Що спостерігається? _____________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Висновок:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Дослід
№5. Визначення крохмалю у складі
продуктів харчування.
Вам видані продукти харчування: зерна рису, борошно,
картоплина, білий хліб, _________________.
За допомогою якого реактиву можна визначити наявність
крохмалю у цих продуктах?________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Якого кольору став
реактив на поверхні продуктів харчування, які містять крохмаль?
_______________________________________________________________________
Які з виданих продуктів харчування містять найбільшу
кількість крохмалю? Як ви це визначили? __________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Висновок:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Немає коментарів:
Дописати коментар